{ "title": "Deve Yavrusuna Ne Denir", "image": "https://www.deve.gen.tr/images/deve-yavrusuna-ne-denir.jpg", "date": "19.01.2024 23:27:15", "author": "Aktemür", "article": [ { "article": "Deve yavrusuna ne denir?Develerin 1 yaşına kadar olan yavrularına \"köşek\" adı verilir. \"Kürük\" sözcüğü de zaman zaman deve yavrusunu tanımlamak için kullanılmaktadır ancak bu sözcüğün kullanımı yöreden yöreye farklılık göstererek yetişkin ama beden olarak ufak tefek kalmış koyun ve keçilere, eşek ve atın yavrularına da kürük denilebilmektedir. Kürük sözcüğü Ege'den İç Anadolu'ya, Afyon'dan Malatya'ya kadar geniş bir bölgede çeşitli hayvan yavruları için kullanılmaktadır. Köşek ise yalnızca deve yavrularına verilen bir isim olup etimolojik olarak Türkçe'dir, dilimize başka bir dilden geçmemiştir. Köşek ve kürük sözcüklerinin yanı sıra deveyavrusu anlamında daha az kullanılan \"şütürpeçe\" sözcüğü de vardır.

Ülkemizde en yaygın olan deve melezi \"tüylü deve\"dir. Tüylü devenin dişisine \"maya\", erkeğine ise \"besrek\" adı verilir. Maya ile çift hörgüçlü erkek devenin melezine \"tavsi\", besrek ile tek hörgüçlü dişi develerin melezlenmesinden oluşan cinse ise \"teke devesi\" adı verilir. Teke devesi Yörükler tarafından yaygın olarak kullanılan bir cinstir. Diğer önemli melez cinsler \"kerteles\" ve \"yeğen\"dir.

Deve üstündeki sepete \"mahmil\" adı verilir. Deve çobanlarına \"şütürban\", deve sürücülerine \"sarban\" denir. Yük develerine \"rahile\" adı verilmektedir. Devenin boyun yünü için kullanılan \"rebeze\" ve devenin bağırmasına \"bahbaha\" denmesi de devecilik terimlerine örnektir. Çöllerde, bozkırlarda, sarp dağ yollarında yük taşımakta, göçlerde insanın yardımına yetişen, sadakat gösteren dayanıklı develer geçmişte çeşitli halkların yaşamlarında çok önemli yer tutmuş, devecilikle ilgili çok çeşitli terimler ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde de eskiden silahlı kuvvetler tarafından dahi kullanılan, yük taşımada ve kırsal ulaşımda yaygın olan devenin kullanımı ve popülasyonu giderek azalmıştır. Günümüzde ülkemizde yalnızca 2 - 3 bin arası deve kalmıştır. 1930'lu yıllarda bu rakam 120 binleri bulmaktaydı. Bugün deve bazı sayfiye yörelerinde turistik gösteri amaçlı kullanımının yanı sıra deve güreşlerinde, Yörükler tarafından mevsimlik göçlerde ve ulaşımı zor tarım bölgelerinde örneğin zeytincilikte ürün toplarken kullanılmaktadır. Afrika ve Arap Yarımadası deve ırkları ile daha soğuk iklimlere uygun Türkiye, İran ve Türkistan deve ırkları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Özellikle Afganistan'dan ithal edilen develer Avustralya kıtasının çöl bölgelerinde de geçmişte çok önemli keşif görevleri ve ulaşımda fayda sağlamış, Avustralya'ya uyum sağlayan devenin nüfusu kıtada hızla artmıştır.
" } ] }