{ "title": "Develer Ne Yer", "image": "https://www.deve.gen.tr/images/develer-ne-yer.jpg", "date": "21.01.2024 12:45:15", "author": "Erdursun", "article": [ { "article": "
Develer Ne Yer, aralarında en belirti özelliği bulunan hörgüçlerinde yağ depolama özelliğinin olmasıdır. Develerin uzun bacağı ve yumuşak ayaklarının sayesinde karda ve kumda rahatlıkla yürüyebilmesidir. Aynı hizadaki bacaklarını da beraber kaldırıp kendilerine has bir şekilde koşmalarıdır. Develerde üç adet korumalı kirpikleri, tüyden kulak deliklerinin, keskin gözleriyle görmesi, gerektiğinde kapatılma özelliği ile burnu ve koku alma özelliğine sahiptirler. Sırtını saran tüyler yumuşak ve dayanıklılığı olan kumaşlar yapılır. Develerde yere çöktükleri zaman dinlenir ve bu şekilde yüklenmelerinin sebebiyle de gövdesinin yere basan kısmında nasırlanan derileri bulunmaktadır.

Develerin özellikleri nelerdir?
Develerin yaşadığı yerler, Asya, Afrika ve Amerika'nın çöllük bölgeleri. Özellikle Açlığa, susuzluğa günlerce dayanır. Vücuduna su depolar, hörgücünün yağını yedek besin deposu olarak kullanır. Ömrü; 40-50 yıldır. Çeşitleri; Asya devesi, Afrika devesi vs. Deve günde 18 saat devamlı yol kat etmektedir. Saatte 5 km giderek günde 100 km yol almaktadır. Bazen de daha hızlı gidenleri de bulunur. Yol ve tayin etmekte ustalaşmışlardır. 40-60 kilometreden otlakları ve yağışı sezebilmektedirler. Gebelik dönemleri 12-13 aydır. Dişisi, bir yavruyu doğurur. Yavrusu da hemen ayağa kalkarak annesini takip eder.

Develerin beslenmesi, Develerin genelinde selenyum eksikliğine karşı oldukça hassasiyet gösterirler. Selenyum eksikliğinde develerin kalp krizi riski yükselir. Kuru yoncalar ve ot türleriyle develer de gaz şişkinliğine sebep olabilmektedir. Normalinde ot samanı ve en iyi saman türüdür. Develere yonca türü saman yedirilmez. Fazla tahılda problemler yaratabilir. Şayet tahıl ile besleniyorsa günde 2 defa 400 gr mı geçirmemek gerekir. Çok besin az besinden daha tehlikeli olabilir. Develer zengin konsantre yiyecekler için yaratılmamışlardır. Onlar için kaba besinler uygun olur. Yüksek karbonhidratlı, yüksek proteinli yiyecekler, deveye lezzet olarak görünse de develere uygun değillerdir. Kuru otla beslenen ve hiç yeşil yedirilmemiş develer vitamin-mineral ilavesine daha az ihtiyaç duymaktadırlar. A ve E vitaminleri yeşil otlarda zengindirler. Fakat kuru saman içindeki kolayca azalmaktadır. Doğal vitamin olarak E vitamini sentetik E vitamininden daha sağlıklıdır. Kan yapıcılarda demir ve bakır içerirler. Normal durumlarda önerilmez. Develerin çok tuza ihtiyaçları vardır. Tuz blok kayaları en uygunudur. Toz halindeki uygun değildir.
" } ] }